BILAKAH GILIRAN KITA???

Apabila mayat dibawa di atas perusung (keranda) maka menyerulah suara dari langit tiga kali: a. Hai anak Adam amat beruntunglah (bahagialah) kamu jika kamu menjadi seorang yang bertaubat. b. Hai anak Adam amat beruntunglah (bahagialah) kamu jika amal mu baik. c. Hai anak Adam amat beruntuglah (bahagialah) kamu jika sahabat mu dalam keredaan Allah — dan amat rugilah (celakalah) kamu jika sahabat mu orang yang dimurkai Allah.

Thursday, December 2, 2010

10 PERMINTAAN IBLIS !!!


GAMBAR HIASAN


Iblis yang dilaknat Allah SWT terpaksa bertemu Nabi Muhammad SAW untuk mendedahkan semua rahsia yang dikehendaki baginda.

            Berikut adalah bahagian akhir jawapan makhluk laknat kepada setiap soalan baginda Rasulullah SAW. Nabi Muhammad bertanya kepada iblis berapa yang dimintanya daripada Allah SWT.

            Iblis menjawab 10 perkara lantas baginda bertanyakan apakah perkara berkenaan. Makhluk laknat itu menjawab: ``Aku minta agar Allah SWT membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia, Dia mengizinkan.

            Allah SWT berfirman, ``Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak dan janji mereka tidaklah janji syaitan kecuali tipu daya,`` (Al-Isra:64)

          1.  ``Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba. Aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah SWT.

           2. ``Aku minta supaya Allah SWT membiarkan aku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan-Nya maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepaa syaitan.

           3. ``Aku minta supaya boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.

           4. ``Aku minta supaya Allah SWT menjadikan kamar mandi sebagai rumahku, pasar sebagai masjidku, syair sebagai Quranku, pemabuk sebagai teman tidurku, dan memberikan aku saudara maka Allah SWT jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku,`` terang iblis kepada Nabi Muhammad.

            Allah SWT berfirman: ``Orang-orang yang boros adalah saudara-saudara syaitan,`` (Al-Isra:27)

            Iblis kemudiannya berkata: ``Wahai Muhammad, aku minta supaya Allah SWT membuatku boleh melihat manusia sementara mereka tidak boleh melihatku.

           5 ``Dan aku minta supaya Allah SWT memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia,`` katanya. Permintaan iblis itu diperkenankan Allah SWT yang menjawab:``Silakan.``

           6 ''Iblis memaklumkan dia bangga dengan hal itu kerana sehingga hari kiamat, sebahagian besar manusia bersamanya di hari penentuan berkenaan.

         7.   Iblis lalu terus berkata: ``Wahai Muhammad, aku tidak boleh menyesatkan orang sedikit pun. Aku hanya boleh membisikkan dan menggoda. Jika aku boleh menyesatkan, tidak akan tersisa seorang pun yang beriman. Sebagaimana dirimu, kamu tidak boleh memberi hidayah sedikit pun.
8.``Engkau hanya rasul yang menyampaikan amanah. Jika kau boleh memberi hidayah, tidak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini. Kau hanya boleh menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara.

``Orang yang bahagia adalah orang yang sudah ditulis bahagia sejak diperut ibunya dan orang yang sengsara adalah orang yang sudah ditulis sengsara sejak dalam kandungan ibunya,`` katanya.

Rasulullah SAW lalu membaca ayat bermaksud: ``Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT,`` katanya. (Hud:118-119). 

Baginda juga membaca ayat bermaksud: ``Sesungguhnya ketentuan Allah SWT pasti berlaku,`` (Al-Azhab:38)

9. Iblis lalu berkata: ``Wahai Rasul Allah, takdir sudah ditentukan dan pena takdir sudah kering. Maha suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk syurga dan yang sudah menjadikan aku pemimpin makhluk celaka serta penduduk neraka.

10.``Aku si celaka yang terusir. Ini yang terakhir yang ingin aku sampaikan kepadamu dan aku tidak berbohong,`` luah iblis

No comments: